Punt Vital

Què és la quiropràctica?

La quiropràctica és la professió per la cura natural de la salut més gran del món. Ajuda a restaurar l’equilibri del nostre cos i la nostra ment sense acudir a l’ús de medicaments ni cirurgies; ens ajuda a gestionar millor l’estrès, recuperar la nostra salut, rendir al màxim i prevenir futurs problemes.

Al treball amb la columna vertebral i el sistema nerviós, els quiropràctics ajuden a enfortir la resistència del nostre organisme i compensar la predisposició a caure malalts, fent que el nostre cos funcioni de manera òptima.

La quiropràctica no està limitada a persones amb determinades condicions, sinó que és aplicable a tots els individus, no importa quins siguin els seus símptomes, les condicions físiques o psíquiques, o les seves edats. Degut a la seva alta seguretat i eficàcia, més de 25 milions de persones visiten quiropràctics cada any experimentant alts nivells de satisfacció i millores a la seva qualitat de vida de manera natural.

Beneficis a nivell físic

 • Millora el rendiment físic.
 • Alleuja simptomatologies doloroses.
 • Contribueix a l’elasticitat de la pell, així com la velocitat de cicatrització.
 • Millor la immunitat (major resistència a infeccions).
 • Augmenta la funció respiratòria.
 • Millora l’activitat sexual.
 • Millora l’agilitat, l’equilibri i la postura.

A nivell emocional

 • Produeix una sensació de benestar.
 • Millora l’estat d’ànim.
 • Ajuda a controlar l’estrès.
 • Redueix l’ansietat.

A nivell mental

 • Millora funcions cognitives.
 • Ajuda a la concentració.
 • Millor els nostres reflexes.
 • Contribueix a dormir millor.
 • Ajuda a la memòria.

Evidència científica de la quiropràctica

La Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la quiropràctica com la professió sanitària “que s’ocupa del diagnòstic, el tractament i la prevenció dels trastorns del sistema neuromusculoesquelètic i dels efectes d’aquests mateixos sobre la salut en general”.

La majoria de països de l’entorn d’Espanya, tant a la Unió Europea com fora d’aquesta, també reconeixen que la quiropràctica és una professió sanitària. Tenim exemples propers com França, Portugal o Itàlia, però també Bèlgica, Alemanya, el Regne Unit i tots els països nòrdics, en la majoria dels quals la quiropràctica està incorporada als serveis oferts per la sanitat pública.

Com tota professió sanitària, la quiropràctica ha desenvolupat un cos de coneixements propi, centrat en l’estudi de la columna vertebral, els seus trastorns, l’efecte dels mateixos sobre el sistema nerviós, i el seu abordatge. Recopilar i resumir el cos de coneixements en els següents articles científics. Com descriu l’OMS, la quiropràctica “concedeix una particular importància a les tècniques manuals, com la manipulació o l’ajustament de les articulacions”.

Per aquest motiu, els estudis seleccionats se centren en la intervenció més utilitzada pels quiropràctics, tot i no ser l’única. Com bé es defineix en aquesta investigació recent, a la pràctica clínica s’utilitzen sovint intervencions com l’educació al pacient, amb àmplia evidència al seu favor (sovint molt superior a intervencions farmacològiques) per l’abordatge de trastorns de l’aparell locomotor incloent els de la columna vertebral.

La quiropràctica natural

La quiropràctica és la professió per la cura natural de la salut més gran del món. Al treballar amb la columna vertebral i el sistema nerviós, els quiropràctics ajuden a enfortir la resistència del nostre organisme i compensar la predisposició a caure malalts, fent que el nostre cos funcioni de manera òptima. Els quiropràctics realitzen ajustaments de la columna vertebral i altres parts del cos amb l’objectiu de corregir problemes posturals, alleujar el dolor i assistir la capacitat natural del cos de curar-se a sí mateix.

A la quiropràctica es poden utilitzar altres tractaments com:

 • Tècniques de relaxació
 • Tècniques de respiració
 • Exercicis per estirar i estabilitzar el cos.

Enlloc d’actuar simplement sobre el dolor i els símptomes, el quiropràctic busca que el cos torni al seu equilibri natural i funcioni com va ser dissenyat. El resultat és el següent: menys estrès, millor funcionament millor salut.

Evidència científica sobre la seguretat de la quiropràctica

En els últims dies, s’ha obert un debat sobre la quiropràctica com a servei sanitari. Per aquest motiu, des de l’Associació Espanyola de Quiropràctica, hem recopilat la investigació científica més actual i de millor qualitat per respondre a la pregunta que està en boca de molts: és segura la quiropràctica?

Des del seu conhort l’any 1995, la quiropràctica s’ha demostrat una i altra vegada com a professió extremadament segura. Com tota professió sanitària, la quiropràctica no està totalment exempta de riscos. No obstant, veurem que els possibles riscos associats a la cura quiropràctica són en qualsevol cas lleus i sempre transitoris.

El quiropràctic utilitza com a eina principal l’ajustament vertebral o simplement tècnic de manipulació vertebral. Les reaccions adverses més comunament associades als ajustaments quiropràctics son: el dolor muscular, l’augment del dolor existent, marejos, mals de cap i formigueig als braços o a les cames. En un estudi que recull dades de gairebé 20.000 pacients al Regne Unit, no es va trobar cap efecte advers greu, i un risc baix de desenvolupar efectes adversos lleus i transitoris.

També en un estudi realitzat a 500 pacients l’any següent, es va determinar que el desenvolupament d’aquests efectes adversos que denomina “benignes”, no redueix l’eficàcia a llarg termini (3 mesos) de la intervenció quiropràctica. Ambdós articles van ser publicats a la revista mèdica més prestigiosa dins del camp de la columna vertebral, Spine.

DESCARGAR DOSSIER

La cura de la quiropràctica és extremadament efectiva.

El Dr. Michael Schneider, professor de ciències de la salut a la Universitat de Pittsburg, afirma el següent:

“La gran quantitat d’evidència demostra que els quiropràctics tendeixen a tenir taxes molt altes de satisfacció entre els seus pacients. Des d’una perspectiva de salut pública, veuríem moltes menys proves mèdiques innecessàries, hospitalitzacions i receptors d’opioides si les persones visitessin els quiropràctics pels seus dolors d’esquena i de coll”.

Un dels informes més extensos sobre el dolor d’esquena en la literatura científica és el “Reporte Manga”. Aquest estudi, finançat pel Ministeri de Salut d’Ontario (Canadà) l’any 1993, va demostrar que la manipulació de la columna vertebral per quiropràctics és més efectiva pel tractament del dolor lumbar, més segura i menys costosa que els tractament mèdics convencionals.

Aquest estudi també indica que els treballadors que patien dolors lumbars tornaven abans als seus llocs de treball quan eren atesos per quiropràctics que per metges.